Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/yperla21/domains/ernstyperlaan.com/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yperla21/domains/ernstyperlaan.com/public_html/wp-content/themes/viewfinder/functions/widget-tweets.php on line 281
Het verhaal van Raif Badawi. - Ernst Yperlaan fotografieErnst Yperlaan fotografie

blog /

Het verhaal van Raif Badawi.

Raif Badawi is een Saoedische blogger en oprichter van de Saoedische website “Vrije Saoedische Liberalen”. Deze website was een belangrijk platform voor Saoedische liberalen. Echter werd kritiek op Saoedische samenleving en religieuze leiders niet getolereerd en in 2008 werd Raif belet het land te verlaten, kreeg eerst een reisverbod, maar werd in 2011 ook aangeklaagd onder andere door zijn stellingname dat moslims, christenen, joden en atheïsten gelijkwaardig aan elkaar zouden zijn. Dat leidde tot zijn arrestatie in 2012, waarna zijn vrouw en kinderen naar Canada vluchtten.

De aanklacht tegen Raif was afvalligheid, waarop in Saoedi-Arabië de doodstraf staat. Hij wist de straf echter te ontlopen doordat hij tijdens de zitting in Djedda driemaal de islamitische geloofsbelijdenis uitsprak. Later werd hij toch veroordeelt tot tien jaar gevangenisstraf, een boete van (omgerekend) 226.000 euro en duizend zweepslagen. Raif Badawi kreeg op vrijdag 9 januari 2015 in het openbaar de eerste vijftig zweepslagen voor de Al-Jafalimoskee in Jeddah. De overige zweepslagen zouden worden verdeeld over een periode van vijftig weken, maar werden wegens de slechte gezondheid van Badawi niet uitgevoerd. Raif’s vader liet later tijdens een Saoedische tv-discussie weten dat hij bewijzen heeft dat zijn zoon atheïst is. Hij zei dat als de autoriteiten zijn zoon niet willen executeren, hij dat zelf wel zou willen doen. Zijn vrouw voert vanuit Canada voortdurend actie om hem vrij te krijgen, maar uitzicht daarop is er nog niet.

Amnesty International startte een schrijfactie voor Raif en BvH uit Rotterdam maakte een advertentie voor deze actie. Ik fotografeerde hoe Raif eruit zou zien na vijftig zweepslagen. Een lugubere bezigheid, kijkend naar voorbeelden op het internet en wetende dat dit echt gebeurd.

Echter bleek bij de eerste sessie zweepslagen dat Raif stokslagen kreeg, waardoor Maarten Bakker (art) en Peter van Zijp (copy) besloten iets van de eerdere advertentie terug te nemen en een rectificatie te schrijven. Deze werd als advertentie geplaatst en haakte op een briljante manier in op de foutieve informatie zoals eerder verstrekt.

Deze advertentie won enige tijd later de NRC charity award.

NRCcharityprize

Comments are closed.