Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/yperla21/domains/ernstyperlaan.com/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yperla21/domains/ernstyperlaan.com/public_html/wp-content/themes/viewfinder/functions/widget-tweets.php on line 281
Russisch atelier aan de Amstel. - Ernst Yperlaan fotografieErnst Yperlaan fotografie

blog /

Russisch atelier aan de Amstel.

Van 23 november 2013 tot 5 januari 2014 vond in De Hermitage Amsterdam de expositie Russisch atelier aan de Amstel plaats. De expositie, die samenvalt met de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar, toont recent werk van tien kunstenaars die hun roots hebben in Rusland maar al enige tijd wonen en werken in Nederland. In hun kunst worden verschillende thema’s belicht, zoals het soms nomadische internationale bestaan van de hedendaagse kunstenaar, migratie, de schakeling tussen twee werelden, herinneringen aan de tijd in Rusland en vragen rond identiteit. Onder de werken van Andrei Roiter, Slava & Marta, Gluklya, Marina Chernikova, Tatyana Yassievich, Masha Trebukova, Asia Komarova, Irina Popova en Julia Winter zijn schilderingen, fotografie, installaties en video’s.

De tentoonstellingRussisch atelier aan de Amstel”  is samengesteld door gastcurator Maarten Bertheux. Bertheux is oud-conservator van het Stedelijk Museum, waar hij nauw betrokken was bij de samenstelling van de tentoonstelling Binnen en Buiten de USSR (1990). In 2002 maakte hij de tentoonstelling Nederlandse kunst in het Hermitage Museum St. Petersburg. Als zelfstandig conservator heeft hij Sluizen. Change of Poles (met twaalf Nederlandse en tien Russische kunstenaars) opgezet, die als speciale tentoonstelling van de Moscow Biennale was te zien was.

This slideshow requires JavaScript.

Gefragmenteerde herinneringen door Maarten Bertheux

Alle kunstenaars die hun opleiding hebben gehad in het Sovjettijdperk waren bekend met de esthetische normen van het sociaal-realisme. Dit was de enige kunstvorm die door de culturele autoriteiten werd getolereerd, Voor de kunstenaars was er nauwelijks een alternatief. Informatie over contemporaine kunst buiten de Sovjet- Unie was vrijwel niet te vinden en een streng visumbeleid zorgde ervoor dat contacten beperkt bleven. Aansluiting bij de inter-nationale kunst was nagenoeg onmogelijk, omdat de kunst in dienst moest staan van politieke onderwerpen en moest voldoen aan esthetische eisen. Een individuele benadering was alleen binnen die vastgestelde regels toegestaan, De stelregel van het sociaal-realisme was dat in een realistische en dus toegankelijke stijl de goede resultaten van de Sovjetpolitiek geïllustreerd moesten worden. Dat leidde tot idealistische taferelen met blijde gezichten van boeren tijdens het oogsten, een hardwerkende arbeider in de fabriek of soldaten die een harde strijd leverden tegen vijandelijke troepen. Alle kunstenaars waren verplicht zich aan te sluiten bij kunste-naarsverenigingen, zodat de officiële bestuurders konden controleren of zij voldeden aan de sociaal-realistische canons. Alleen wie zich conformeerde kwam in aanmerking voor toewijzing van een atelierruimte of kreeg opdrachten of de gelegenheid deel te nemen aan exposities.

lees hier de volledige tekst door Maarten Bertheux 

Na de tentoonstelling is een boekje gemaakt over deze tentoonstelling door art director Willem van Dalen. Ik maakte de portretten van de kunstenaars en fotografeerde het werk zoals het in de Hermitage hing.

This slideshow requires JavaScript.

Comments are closed.