Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/yperla21/domains/ernstyperlaan.com/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yperla21/domains/ernstyperlaan.com/public_html/wp-content/themes/viewfinder/functions/widget-tweets.php on line 281
Reflecterende kleding op de motor. - Ernst Yperlaan fotografieErnst Yperlaan fotografie

blog /

Reflecterende kleding op de motor.

Het risico op letselschade ligt voor een motorrijder tot 25 keer hoger dan bij auto-inzittenden. Bijna 1 op de 10 verkeersdoden (2014) was een motorrijder en dat vind ik toch wel een schokkend getal. Wat feiten:

  •  grootste oorzaak motorongevallen is botsing met auto (50%)
  •  in de meeste gevallen ziet de automobilist de motorrijder over het hoofd
  •  meest voorkomend is het aanrijden van een tegemoetkomende motorrijder bij het afslaan naar links
  • oorzaak is daarbij over het hoofd zien door slechte zichtbaarheid en laag verwachtingspatroon
  • slechte zichtbaarheid komt door klein frontaal oppervlak en één koplamp, waardoor snelheid slecht ingeschat kan worden (rijden met grootlicht maakt dat nog erger, je bent dan één lichtvlek zonder contour)

Dus de zichtbaarheid gaan vergroten! Dan barst de discussie los over esthetiek (stoere zwarte lederen pakken), zichtbaarheid s’avonds (reflecterend) en zichtbaarheid in zon licht (wellicht zwart). Zoals altijd zal de waarheid in het midden liggen en zou je dus idealiter je outfit aan moeten passen aan de omstandigheden. Niet altijd praktisch.

Daarnaast denk ik dat je het veilig rijden, het veel beter inschatten van je risico’s en eigen rol daarin serieuzer zou moeten nemen. Natuurlijk ben ik zelf geen perfecte rijden, maar ben door een zware cursus wel veel bewuster en kritscher gaan rijden. Waarbij ik niet meer passief rij, maar continue de risico’s om mij heen analyseer en er op anticipeer. In het begin doodvermoeiend, maar op een geven moment nog leuk ook!

Ter illustratie van een artikel over de zichtbaarheid van motorrijders in het motorblad Grip, maakte ik in onderstaande opname.

Art direction: Marc van Meurs.

Comments are closed.