blog /

Jansen-Noy

In opdracht van bladermaakster Marita Jansen fotografeerde ik een serie stillevens voor het magazine van de mode-winkel Jansen-Noy.

This slideshow requires JavaScript.

 

Lucas Foglia in Foam

Lucas Foglia (1983, VS) exposeerde van 2 februari tot 15 april in Foam in Amsterdam.  Zelf opgegroeid in de natuur, onderneemt hij een zoektocht naar de invloed die de mens heeft op de natuur en de invloed van de natuur op de mens.  Een onderzoek naar hoe de verhouding tussen mens en natuur zich ontwikkeld in een tijdperk waar het contrast tussen die twee steeds lijkt te groter worden.

Zijn ongedwongen manier van fotograferen sluit naadloos aan bij dit  thema natuur. De poses van de geportretteerden zijn op een bijzondere wijze ongecompliceerd en lijken toch ook soms weer geregisseerd. Zijn belichting is fris, doortekend, natuurlijk en zacht, aansluitend bij de ongedwongenheid en terloopsheid van wat hij voor de camera heeft en die een intrigerende verstilling opleveren.

This slideshow requires JavaScript.

 

Kinki kappers

Een selectie van de portretten die ik maakte van de kapsters en kapper van de Kinki kappers vestiging op het Azartplein in Amsterdam.

 

 

 

 

 

Yarn

Voor “Scheepjeswol” maakte in serie stillevens voor hun blad “Yarn” in opdracht van redactrice/styliste/bladenmaakster/art director Marita Janssen.

de Valk buismeubelen

 

Fotografie voor de Valk buismeubelen.

This slideshow requires JavaScript.

“Düsseldorfer Photoschule” in huis Marseille.

In “huis Marseille” is van 9 maart tot 3 juni dit jaar is een verzameling fotografen van de zogenaamde Düsseldorfer Photoschule te zien. Aan de wieg van een beweging staat Bernd Becher die eind vorige eeuw (1976-1996) les gaf aan de Kunstacademie in Düsseldorf. Hij begon in ’57 samen met zijn vrouw Hilda met het mathematisch en met technische precisie fotograferen van een groot aantal industriële objecten. Om vervolgens die weer naast elkaar te schikken in zwart/wit series boven en naast elkaar met een gelijkenis in vorm of functie als gemeenschappelijke basis. De zakelijke en conceptuele aanpak wordt door opgepakt door studenten van de kunstacademie en op verschillende manieren vertaald. Hun werkwijze heeft een zekere afstandelijkheid, waarbij registratie en documentatie door middel van nauwkeurige vastlegging of zelfs het “lenen” van nieuwsfoto’s voorrang lijken te hebben boven interpretatie door sfeer. Door nauwgezet en technisch te werken, later ook gebruik makend van digitale technieken zoals Photoshop wordt de afstandelijke beschouwende wijze die deze richting zo kenmerkend maakt, ook nu nog steeds verder ontwikkeld. Het werk van Bernd en Hilda werd pas laat op waarde geschat en hun erfenis is goed te zien in het werk van de deelnemende fotografen zowel als hun werkwijze. De Duitse zakelijkheid en perfectie staat in fel contrast staat met een andere expositie, die van Lucas Folglia in Foam waar ik ook een stukje over ga schrijven. Een afstandelijkheid die behalve door de techniek en vaak ontbreken van personen in de opname een zakelijke beklemming veroorzaakt met een onwerkelijke schoonheid. Een afstand die soms tot stand komt door abstrahering of herhaling en uitgevoerd in een bepaalde technische perfectie.

Kortom een kei interessante tentoonstelling en mega interessant!  Deelnemers aan deze expositie zijn: Bernd & Hilla Becher, Boris Becker, Laurenz Berges, Frank Breuer, Louisa Clement, Elger Esser, Claudia Fährenkemper, Andreas Gursky, Candida Höfer, Axel Hütte, Christof Klute, Simone Nieweg, Tata Ronkholz, Thomas Ruff, Jörg Sasse, Martina Sauter, Thomas Struth en Anna Vogel. Nog interessant te vertellen dat de foto “Rhein 2” van Anreas Gursky de duurst verkochte foto ooit was. Het werk werd in  2011 op een veiling verkocht voor 3,5 miljoen euro.

 

MrWoon

Voor het blad MrWoon maakte ik een serie over een van de laatste leerverwerking fabrieken in Nederland.

 

 

 

Grip

Voor het blad Grip van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging maakte ik voor Art Director Marc van Meurs weer een opname voor het item motor-tourtochten. Dit keer de Pannenkoeken tocht in …

PannenkGripalt

 

 

John West

This slideshow requires JavaScript.

Voor Etcetera/Daybreak maakt ik een groot aantal opnames in verschillende disciplines; schieten bij het draaien van een aantal filmpjes, schieten van gerechten en opnames voor een aantal acties. In de filmpjes maak topkop Jaime Pool gerechten met vis van John West.

 

 

 

Intertoys

Intertoys-boy8altVoor Intertoys maakte ik met art director Maurits Rinders een aantal covers voor hun folders. Deze opname was in het thema “kom je buiten spelen”.